РТ: „Они су бубе и смрвићемо их!“: Путин упутио оштро упозорење активистима и криминалцима који искориштавају децу на интернету

05-03-2021 10:55:02 | | фото: © Sputnik / Alexei Druzhinin / Kremlin via REUTERS / |


Руски председник осудио је криминалце који користе интернет за намамљивање деце у подле сврхе, као и подстицања присуства на политичким скуповима, попут оних на којим се подржава Алексеј Наваљни.

На састанку са волонтерима, Владимир Путин је саопштио да се на неким налозима чак подстичу малолетници на самоубиство, додајући да ће такви осетити пуну снагу закона.

„Кад полиција дође до ових чудака, можда су Рамбо на интернету, наговарајући дечака или девојчицу да скоче с крова, али они ће им напунити панталоне. Када копиле седи испред вас, он је буба и не смета нам да га само смрвимо."


Председникови коментари долазе у позадини још једног живописног поређења усмереног на оне који децу користе на мрежи. Током састанка у Министарству унутрашњих послова у среду, Путин је рекао званичницима да је потребно предузети додатне мере за сузбијање људи који користе интернет да би „покушали да искористите децу хладнокрвно како би постигли сопствене себичне, пацовске циљеве“.

„Потребно је, заједно са колегама из других министарстава, надгледати намеру и активније идентификовати оне који користе мреже за увлачење малолетника у незаконите радње“, додао је он.

Конкретно, додао је председник, „чињеница је да се малолетници увлаче у неовлашћене уличне протесте, што представља, наравно, кршење закона и у складу са законом императив је на ово одговорити“.

Председник је дао оштар преглед безбедности на интернету, инсистирајући да се интернет користи „за промоцију потпуно неприхватљивог садржаја - за дистрибуцију дечије порнографије, проституцију, за навођење малолетника на самоубиство“.


У уторак је шеф Истражног комитета Александар Бастрикин наредио истрагу за низ објава на друштвеним мрежама које су подстицале на самоубиство деце. Како се наводи, делили су се видео снимци који промовишу штетне и небезбедне радње. За један снимак, који се широко дели на ТикТок-у, речено је да је главни разлог за забринутост, али су и Твитер и Инстаграм са седиштем у САД-у такође оптужени за држање таквог материјала.

Истог дана, регулаторна агенција "Роскомнадзор", саопштила је новинарима да је из тог разлога блокиран 451 такав извор садржаја на друштвеним мрежама. Забране долазе након што је почетком фебруара на снагу ступио нови закон у целој Русији, који захтева да мрежни гиганти изврше мере против штетних објава и видео записа.

Извор:Восток/РТ