РТ: Русија ће предузети оштре мере против немачких медија ако Берлин буде ометао рад руских новинара - Москва

04-03-2021 05:27:33 | | фото: © Ruptly / RT/ vostok.rs |


Москва затварање рачуна компанија повезаних са РТ-ом од стране немачке банке сматра „политичким притиском“ на Русију и реаговаће реципрочно ако буде отежан рад руских медија у Немачкој, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"Сматрамо такав отворено непријатељски став према медијима, укључујући руске, неприхватљивим", рекла је портпарол Министарства Марија Захарова на прес конференцији. Осврнула се на одлуку немачке "Комерцбанк" да затвори рачуне РТ-ове видео агенције "Раптли" и "РТ ДЕ продакшн ГмбХ" која води интернет страницу на немачком језику.


Такве акције су „елемент политичког притиска“ на новинаре и представљају „кршење посвећености Немачке заштити слободе говора“, рекла је Захарова.

Одлука "Комерцбанке" донета је отприлике месец дана након што је РТ објавио да планира да покрене ТВ канал на немачком језику касније ове године.

Захарова је рекла да су такви планови очигледно изазвали гневну реакцију међу „антируским“ снагама у немачким медијима и естаблишменту и довели до онога што је описала као кампању „прогона“.

"Све активности руског емитера биле су правно ваљане. Стога је такав примитивни приступ очигледно изабран да омета његов рад."


РТ покушава да нађе замену за "Комерцбанк", али неколико финансијских институција или је игнорисало РТ-ове упите или је одбило да отвори рачуне.

Министарство спољних послова позвало је Берлин да престане да омета рад руских новинара у Немачкој и укине сва ограничења наметнута руским медијима.

„У супротном, мораћемо да предузмемо оштре реципрочне мере против немачких медија који раде у Русији“, упозорила је Захарова.

Русија има своје забринутости због рада немачких медија и немачких новинара на својој територији, приметила је Захарова. Додала је, међутим, да се сва таква питања решавају у складу са законом и на основу „узајамног поштовања“ и дијалога.

„Веома бисмо волели да видимо да и Немачка то чини“, додала је Захарова.

Извор:Восток/РТ