Кијев о протестима у Русији: Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ

25-01-2021 02:26:09 | | фото: © CC BY 4.0 / Портал Правительства Украины // vostok. |


Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да Кијев подржава позиве за пуштање Алексеја Наваљног, будући да је он "непријатељ" председника Владимира Путина.
Раније је Министарство спољних послова Украјине осудило поступке руских агенција за спровођење закона против учесника у неодобреним протестима у Руској Федерацији и притварању представника опозиције. Министарство спољних послова Русије већ је саветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и да се баве проблемима својих земаља, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да су изјаве страних политичара на ову тему попут „копир апарата“. Заузврат, прес-секретар председника Руске Федерације, Дмитриј Песков је приметио да Кремљ не намерава да слуша изјаве из иностранства о Наваљном.

"Ово што се сада догађа у Руској Федерацији такође је важно за интересе Украјине. Pостоји изрека: `Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ.` То се може рећи о Наваљном као особи која је сада оличење протеста и у чију су одбрану изашли... у ствари, Руси нису изашли у одбрану Наваљног, већ у одбрану себе. Он се јавља као Путинов непријатељ, тако да подржавамо слободу Наваљног и свих људи који подржавају ову слободу“, рекао је Кулеба у етеру ТВ канала "Украијна24", преносе РИА Новости.

Кулеба такође верује да ће Русија "ионако морати да врати Крим".

"Овде не би требало да има илузија. Такође ће (Наваљни) морати да се извини за руску агресију, тако да ће у некој будућности Наваљни водити Русију или заузети неко политичко место у систему као резултат демократских избора. Али, као што сам рекао, непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ. Према томе, ако је Наваљни Путинов непријатељ, онда подржавамо Наваљног. Веома је једноставно“, рекао је Кулеба.