Чешка ће подржати санкције против Русије због случаја Наваљног

25-01-2021 10:00:50 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |



Чешка ће на састанку шефова министарстава спољних послова земаља ЕУ подржати проширење листе санкција против оних особа у Русији које су умешане у хапшење блогера Алексеја Наваљног, рекао је шеф чешког министарства спољних послова Томаш Петричек.


"На састанку Савета министара министарства спољних послова ЕУ у понедељак Чешка ће се залагати за проширење листе санкција против оних особа у Русији које су умешане у хапшење Наваљног. То ћемо размотрити и у билатералним односима са представницима Руске Федерације", рекао је Петричек, преносе РИА Новости.



Раније је Петричк на Твитеру осудио хапшење Наваљног и притварање одређеног броја учесника суботњих демонстрација у његову подршку у разним градовима Русије.

Према његовим речима, Чешка дугорочно треба да ревидира своје односе са Руском Федерацијом уопште, укључујући и економске.




Одговарајући на питање да ли ће позвати руског амбасадора у Прагу у Министарство спољних послова у вези са догађајима у Руској Федерацији, Петричек је рекао да ће о овој теми разговарати са својим колегама имајући у виду постојећу епидемиолошку ситуацију.