Москва обећала америчкој амбасади „озбиљан разговор“ након подршке протестима у Русији

24-01-2021 10:22:50 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Министарство спољних послова обећало је руководству америчке амбасаде у Москви „озбиљан разговор“ након што су стране дипломате објавиле материјале у знак подршке неодобреним протестима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Руска страна је приметила да није први пут да америчка амбасада показује непоштовање дипломатских норми и правила објављујући на интернету поруке о илегалним радњама у руским градовима, у којима, „заправо, говоримо о подстицању насилних радњи лицемерно га називајући мирним протестом, у који су цинично организатори укључили чак и малолетнике“.

„Руководство америчке амбасаде имаће озбиљну расправу у Министарству спољних послова Русије“, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова приметило је да би Вашингтон требало да се реши својих унутрашњих проблема, укључујући „превазилажење дубоког раскола у америчком друштву, генерисаног социјалном неправдом, неједнакошћу и прогоном неистомишљеника“.

Покушаји Сједињених Америчких Држава да подстакну радикалне елементе осуђени су на неуспех и имаће негативне последице по билатералне односе, наглашава се у саопштењу.




Раније је америчка амбасада у Русији објавила локације и време неодобрених протеста у разним руским градовима и позвала своје грађане да избегавају посету тим местима.
С друге стране, америчка амбасада је подржала протесте и осудила руске власти.