Москва: Одрживо решење за Косово може се израдити искључиво у складу са међународним правним нормама и Резолуцијом 1244 СБ УН-а

23-01-2021 09:51:43 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |

Саопштење Министарства спољних послова Русије


Недавно је један од најконтроверзнијих политичара косовских Албанаца, бивши командант такозване "Ослободилачкe војска Косова" током сукоба 1990-их, Рамуш Харадинај рекао да намерава да тражи референдум о уједињењу Косова са Албанијом, ако ова самопроглашена псеудо-држава ускоро не буде примљена у Европску унију и међународне организације, а Београд не призна "независност" Косова ...

Говоримо о још једној провокацији, умешаној у великоалбанску идеологију, која у последње време све интензивније напредује у региону и директно угрожава територијални интегритет балканских држава. Политичка уцена је неприхватљива и управо тако треба тумачити говор Рамуша Харадинаја, који олако предлаже самовољно прекрајање граница на Балкану.


Нажалост, није било јасне реакције на овај напад од стране Европске уније, која је одлуком Генералне скупштине УН-а добила мандат посредника у дијалогу Београда и Приштине и, као што разумемо, мора да преузме бригу дао томе да такве радикалне једностране иницијативе остану без икакве перспективе.

Подсећамо вас да се одрживо дугорочно решење за Косово може израдити искључиво за преговарачким столом, у складу са међународним правним нормама и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.