РТ: Банка Енглеске упозорава на могуће поремећаје у финансијском систему Велике Британије након Брегзита

13-12-2020 09:38:46 | | фото: © Reuters / Eddie Keogh 16 / RT/ vostok.rs |


Банка Енглеске је саопштила да је британски банкарски систем и даље отпоран на широк спектар могућих економских исхода због Брегзита, али крај прелазног периода 31. децембра могао би донети поремећаје.


Према извештају Комитета за финансијску политику банке (ФПЦ), већина ризика по финансијску стабилност је ублажена. Међутим, наводи се да „финансијска стабилност није исто што и стабилност тржишта или избегавање било каквог ометања корисника финансијских услуга. Могле би настати одређене нестабилности на тржишту и поремећаји финансијских услуга, посебно клијената са седиштем у ЕУ. “


У извештају се додаје да упркос томе што су припреме за крај прелазног периода које су сада у завршној фази, може бити да неки корисници још увек нису у потпуности спремни за трговину са колегама из ЕУ или ван ње или местима признатим од ЕУ“.


Велика Британија напустила је ЕУ 31. јануара, али као део споразума о повлачењу обе стране су ушле у једанаестомесечни прелазни период како би преговарале о својим будућим комерцијалним односима.


Према извештају ФПЦ-а, без обзира на одређени облик будућег односа Велике Британије са европским блоком, Банка Енглеске „остаће посвећена имплементацији робусних бонитетних стандарда у Великој Британији“.

Наводи се да би велике британске банке могле да апсорбују кредитне губитке у износу од 200 милијарди фунти (265 милијарди долара), чак и у случају да незапосленост порасте изнад 15 процената или ако пословна несолвентност порасте због заједничког утицаја пандемије и Брегзита.

Британски премијер Борис Џонсон, који се ове недеље састао са председником Европске комисије, Урсулом фон дер Лејен, рекао је да сада постоји „велика могућност“ да Британија и ЕУ не успеју да постигну споразум о трговини.

ЕУ је такође у четвртак најавила планове за ванредне ситуације око Брегзита без договора, укључујући предлог да би европски рибари требали да наставе да имају приступ британским водама ако се Велика Британија удаљи од преговарачког стола без договора.

Извор:Восток/РТ