РТ: Глобална економија ће се смањити за 5,6% због пандемије - УН

12-12-2020 06:44:03 | | фото: © RT/ vostok.rs |


Обим глобалне трговине суочен је са најоштријим падом од краја глобалне финансијске кризе, павши чак 5,6 одсто ове године, предвиђа Конференција УН-а за трговину и развој (УНЦТАД).

Бројка, коју је агенција објавила раније ове недеље, оптимистичнија је од претходне прогнозе, која је предвиђала да ће се глобална трговина смањити за девет процената на годишњем нивоу. Претходни највећи пад забележен је 2009. године, када је глобална трговина робом пала за 22 процента.

Међутим, УНЦТАД је смањио своју прогнозу за услужни сектор, који је тешко погођен наглим падом путничких, транспортних и туристичких активности током пандемије. Проблематични сектор је на путу да падне за невероватних 15,4 процента на нивое који су последњи пут виђени деведесетих година, према садашњим прогнозама - пројекцијама у блиској будућности - из УНЦТАД-овог Приручника за статистику за 2020. годину. Чак и након претходне кризе, трговина услугама опала је за мање од 10 процената.

Пандемија је такође трансформисала уобичајено пословање 2020. године, навела је агенција УН, додајући да је морала прилагодити статистичке методе како би пружила најновије податке о економским падовима.

„Међутим, за разлику од претходних година, модели који су сада приказали међународну трговину и БДП морали су да се ухвате у коштац са неким од најнеобичнијих околности које памтимо“, рекао је главни статистичар УНЦТАД-а, Стив Мекфили.

Већина главних економија суочиће се са стезањем ове године након што је избијање коронавируса приморало владе да уведу ограничења како би спречиле ширење смртоносног вируса. Кина, која се прва суочила с избијањем и ставила га под контролу након строгих блокада, могла би постати једини изузетак. Друга највећа економија на свету већ је почела да се опоравља и трговина јој цвета, а снажна потражња за електроником и медицинском опремом доводи њен извоз до нових висина.

Извор:Восток/РТ