РТ: Иран послао до сада највећу флотилу танкера нафте у Венецуелу, пркосећи америчким санкцијама - извештај

07-12-2020 03:12:37 | | фото: © Reuters / Jon Nazca / RT/ vostok.rs |


Иран шаље велику флоту танкера нафте у Венецуелу како би помогао латиноамеричкој земљи да преживи озбиљан недостатак горива, известио је "Блумберг" позивајући се на изворе. Обе земље суочене су са америчким санкцијама усмереним на њихову трговину нафтом.

Према изворима, флотила са око десет иранских бродова такође ће помоћи извозу венецуеланске сирове нафте након истанкавања горива.


Тренутна флотила приближно је двоструко већа од оне која је први пут изненадила међународне посматраче у мају приликом преласка дела Карипског мора под будном пратњом америчке морнарице.


Последње иранске пошиљке горива послане почетком октобра у три танкера полако нестају, претећи све већим несташицама широм земље.

Извори наводе да две земље такође разговарају о начинима како Иран може да помогне Венецуели да ремонтује своју рафинерију Кардон, последњу тамошњу фабрику горива која ради мање-више редовно.

Иранске пошиљке горива стижу у Венецуелу упркос томе што је Вашингтон напорно радио да осујети мисију. У августу су САД пресреле четири иранска теретна брода на отвореном мору, запленивши неколико танкера горива на путу за Венецуелу. САД су у прошлости такође покушавале да заплене и друга иранска пловила.

„Посматрамо шта Иран ради и осигуравамо да други бродари, осигуравачи, власници бродова, капетани бродова схвате да се морају клонити те трговине“, рекао је у септембру специјални амерички представник за Иран и Венецуелу, Елиот Абрамс.

Упркос претходним претњама из Вашингтона да ће зауставити доток горива у Венецуелу, Иран је и даље непоколебљив око пошиљки, више пута наводећи да ће се оне наставити.

Иран и Венецуела погођени су свеобухватним америчким санкцијама, укључујући ограничења усмерена на њихов енергетски сектор. Вашингтон, који отворено покушава да збаци председника Венецуеле Николаса Мадура, пружио је подршку самопроглашеном „привременом председнику“ Хуану Гваиду, те увео оштре санкције државној нафтној компанији Венецуеле - ПДВСА. Као резултат тога, извоз венецуеланске нафте, што чини већину прихода државе, смањио се на вишегодишње минимуме. Производња нафте у земљи, која има највеће светске резерве, пала је на најнижи ниво за последњих 75 година.


Извор:
Восток/РТ