Помпео: Санкције против руских и кинеских компанија уведене јер те компаније доприносе развоју иранског ракетног програма

28-11-2020 01:46:25 | | фото: © RT/ vostok.rs |


Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да су нове америчке санкције против руских и кинеских компанија уведене због тога што те компаније "доприносе развоју иранског ракетног програма".


„Увели смо санкције компанијама 'Ченгду бест њу матириалс“ и 'Зибо илим трејд' из Кине, као и групи 'Нилко', познате као 'Нил фам хазар' и 'Сантерс холдинг' и акционарског друштва 'Елекон' из Русије за предају осетљивих технологија и производа за развој иранског ракетног програма. Те мере су део наше реакције на штетну активност Ирана“, наводи се у писменом саопштењу Помпеа.

Он наводи да ће „САД наставити да раде на томе да осујете напоре Ирана у вези са развојем ракета и користиће своја овлашћења за увођење санкција за скретање пажње страним добављачима, као што су организације из Кине и Русије, које испоручују Ирану технологије повезану са ракетама“.

„Увођење санкција против тих страних компанија одговара нашим напорима да искористимо сва расположива средства у циљу спречавања Ирана да развије свој ракетни потенцијал“, саопштио је Помпео.