РТ: Венецуела наставља да продаје нафту Кини упркос америчким санкцијама

27-11-2020 06:38:49 | | фото: © Reuters / Jorge Silva / RT/ vostok.rs |


Без обзира на америчке санкције, Венецуела је, како се извештава, наставила директне испоруке нафте у Кину након годину дана трговине "на црно". Извоз венецуеланске нафте опао је до вишедеценијског најнижег нивоа под интензивним притиском Вашингтона.

Први танкер који је поново покренуо испоруку сирове нафте са обала Боливарске републике до Кине био је "Кјото", који је крајем августа у венецуеланској луци Хосе натоварио 1,8 милиона барела нафте, према подацима службе за праћење бродарства "Танкер тракерс".

Подаци које агенција наводи показују да су кинеске државне компаније "Чајна национал петролеум корп" (ЦНПЦ) и "Петрочајна" паузирале испоруке сирове нафте и горива из венецуеланских лука у августу 2019. године. Потез је уследио убрзо након што је Бела кућа проширила своје економске санкције против државне компаније "Петролеос де Венецуела" (ПДВСА).

"Кинг Вариор" је још један танкер који истоварио венецуеланску сирову нафту у кинеској луци Баиукуан, док су два брода у власништву компаније "Петрочајна" овог месеца утоварила нафту у Венецуели, известила је агенција, позивајући се на податке о праћењу пловила компаније "Рефинитив ајкон" и бродске документе ПДВСА.

Венецуела је запала дубље у политичку кризу почетком 2019. године, након што се опозициони лидер Хуан Гуаидо прогласио „привременим председником“ након позива Вашингтона на промену режима. Док је нудила подршку Гваиду, Бела кућа је увела више кругова санкција против јужноамеричке државе, у основи забранивши амерички увоз венецуеланске нафте и нафтних производа. Ограничења такође забрањују америчким компанијама да послују са венецуеланском владом, као и државним предузећима.

Извор:Восток/РТ