Народна банка Србије предвиђа раст БДП-а

25-11-2020 08:44:55 | | фото: nbs.rs/ vostok.rs |


Народна банка Србије повећала је у октобру пројекцију раста БДП-а за ову годину са минус 1,5 одсто на минус један одсто.


НБС, такође, предвиђа и да ће наша привреда остварити раст од шест одсто у 2021, изјавила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Посматране пројекције БДП су, каже она, повећали због бржег од очекиваног опоравка индустрије и појединих услужних фактора, као и боље пољопривредне сезоне.

„Више пројекција БДП-а за ову годину у односу на август резултат је бржег од тада очекиваног опоравка инвестиција, које су у претходне две године определили око 80 одсто раста Србије“, рекла је Табаковићева на 20. Београдском економском форуму.

Тај резултат се, каже, дугује реализацији инфраструктурним пројектима који, истиче, нису прекидани ни током другог тромесечја које је обележила криза изазвана пандемијом.

„Ту држава даје огроман допринос јер су капитални издаци државе супротно иницијалним проценама након избијања панадемије у девет месеци били већи за 14,6 одсто у односу на исти период прошле године, у којој су такође били високи“, навела је Табаковићева.

Држава, додаје, реализује не само инвестиције које су планиране пре пандемије, већ и додатне. Да су мерама, које је држава донела као одговор на кризу, постигнути циљеви, потврђује, каже Табаковићева, и податак да је формална запосленост од фебруара до септембра повећана за 44.000 грађана.

Она је додала да је целокупно повећање остварено у приватном сектору, а пре свега у прерађивачкој индустрији.

Танјуг