Путин: Створени сигурни услови за рад хуманитарних организација у Карабаху

21-11-2020 11:45:07 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин је саопштио да је питање светиња у Карабаху од посебног значаја за Русију

Руски лидер је скренуо пажњу на то да треба да буду сачувани историјски споменици и верски објекти у Нагорно-Карабаху, како азербејџански, тако и јерменски, истакавши да то питање има „важну моралну, људску димензију“.


„Сматрам да је веома потребно да се овде укључи УНЕСКО. Такође рачунамо на УНИЦЕФ-ову помоћ деци и тинејџерима који су посебно беспомоћни пред страхотама војних сукоба“, рекао је председник.

Он је додао да је председник Азербејџана Илхам Алијев спреман да обезбеди приступ верским објектима у Нагорно-Карабаху, како представницима јерменске, тако и азербејџанске стране.

Русија ће у најскорије време послати делегацију за решавање кључних проблема у Нагорно-Карабаху, између осталог, и хуманитарних, додао је он.

Подсетио је да је у сталном контакту са својим колегама и у Јерменији и у Азербејџану.

„Са оба лидера сам се договорио да ће у најскорије време у Јерменију и Азербејџан бити послата руска делегација коју ће чинити руководиоци низа министарстава и ресора“, рекао је руски лидер, истакавши да ће задаци делегације бити разматрање „актуелних, најважнијих питања реализације трилатералног споразума од 9. новембра“.

Он је додао да су створени сигурни услови за рад хуманитарних организација у Карабаху.