Захарова: Америчке колеге надмашиле саме себе у антируској реторици

27-10-2020 10:13:13 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Извештај Стејт департмента о сајбер-безбедности садржи антируске изјаве које се граниче са безобразношћу, а теза о снижавању прага употребе нуклеарног оружја посебно забрињава, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Како је навела Захарова, Москва је обратила пажњу на извештај Стејт департмента „О међународној безбедности у сајбер-простору: нови модели за смањање ризика“, који је објављен 20. октобра.

„Нарочито забрињава теза садржана у извештају о снижавању прага за употребу нуклеарног оружја. Ово није први пут да су такви сигнали стигли из Вашингтона“, наведено је у коментару.
Захарова је подсетила да је „још у оквиру ревизије америчке нуклеарне доктрине, чија је ажурирана верзија објављена 2018. године, у медијима процурило да администрација америчког председника Доналда Трампа дозвољава употребу нуклеарног арсенала као одговор на непријатељске акције у информационом простору“.

„Већ у тој фази смо изразили забринутост у вези са корекцијама америчких приступа тог типа у војно-нуклеарној сфери. Сада је дефинитивно потврђено да наши страхови нису били неосновани. У извештају Стејт департмента је директно речено да је развој догађаја према таквом сценарију сасвим реалан. Тако да постоји нови озбиљан разлог за размишљање о томе до чега може да доведе неодговорна трансформација става САД“, нагласила је портпаролка.

Према њеним речима, „тај документ није донео ништа ново непрестаним неоснованим прекоокеанским прекорима упућеним Русији у погледу виртуелног простора“.

„У њему се понављају оптужбе без доказа за 'неодговорно' руско понашање у сајбер-пословима. Та тема и даље заузима једно од централних места у унутарполитичкој борби у оквиру предизборне кампање“, рекла је она.

„Међутим, овог пута су наше америчке колеге надмашиле саме себе у антируској реторици, ставивши у свој документ изузетно оштре изјаве које се понекад граниче са базарским безобразлуком. Такав приступ не служи на част Стејт департменту и сведочи о томе да се са потпуним презиром односи према култури и нормама међудржавне комуникације“, истакла је Захарова.

„Приступи Русије коришћењу информативно-комуникационих технологија у стварности немају никакве везе са начином на који покушава да их представи Вашингтон“.

„Још једном бисмо желели да подсетимо на изјаву руског председника Владимира Путина од 25. септембра, која садржи предлоге Сједињеним Америчким Државама да започну конструктиван професионални разговор о читавом низу питања везаних за међународну информациону безбедност. Управо на тај документ предлажемо да се фокусирају све здраворазумске снаге како у САД, тако и у другим земљама“, додала је портпаролка.