Путин предложио мере за смањење тензија у Европи

26-10-2020 11:10:45 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин је саопштио о додатним корацима за деескалацију ситуације у Европи у контексту раскида Уговора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

"Уговор о
о ликвидацији ракета средњег и кратког дометабио је важан елемент архитектуре за обезбеђивање међународне безбедности и стратешке стабилности. Уговор је играо посебну улогу у одржавању предвидљивости и суздржаности у ракетној сфери у европском простору", наводи се у документу, који је објавила прес-служба Кремља, преносе РИА Новости.

Прошле године су се САД једнострано повукле из Уговора, оптужујући Русију да га крши. Москва је негирала све оптужбе и била је спремна да демонстрира ракету која је покренула питања, али Вашингтон то није узео у обзир.

Путин је раскид Уговора назвао грешком, која „повећава ризике од ослобађања ракетне трке у наоружању, повећава конфронтацијски потенцијал и клизи у неконтролисану ескалацију“.

Шеф државе је приметио да су због напетости на линији Русија-НАТО очигледне нове претње безбедности Европе.


„У овим условима потребни су активни напори на смањењу дефицита поверења, јачању регионалне и глобалне стабилности, као и смањењу ризика који произилазе из неспоразума и несугласица у области ракетног наоружања“, нагласио је председник.

Предлог
Председник је предложио да се развију алати који би смањили тензије и „забринутост“.

„Конкретно, могли бисмо да разговарамо о мерама верификације у односу на системе `Еџис ешор` са лансерима Мк-41 у америчким и НАТО базама у Европи, као и ракетама 9М729 у објектима руских оружаних снага у Калињинградској области“, наводи се у саопштењу.

Наглашава се да све акције треба да се заснивају на принципима реципроцитета. Москва је спремна да напусти размештање ракета 9М729 у европском делу Русије, али реципрочно сличним корацима НАТО-а.

„Поновно потврђујемо да се придржавамо претходно најављеног мораторијума Руске Федерације на размештање ракета копненог базирања, све док се ракете сличних класа америчке производње не појаве у дотичним регионима“, рекао је Путин и додао да Русија и даље очекује контрамораторијум.

У закључку је још једном наглашено да је Москва отворена за заједнички рад, те се изражава нада да ће се њени партнери придружити у потрази за „шемама за одржавање стабилности и спречавање ракетних криза у свету без Уговора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета“.