РТ: Пекинг саопштио да САД „отворено малтретирају“ кинеске компаније

07-09-2020 04:03:21 | | фото: © Reuters / Claro Cortes / RT/ vostok.rs |


Кина је у понедељак позвала Вашингтон да престане да угњетава стране компаније, након што је америчко Министарство одбране упозорило да би могло блокирати америчке технолошке компаније да пружају робу и услуге највећем пекиншком произвођачу чипова.

Одговарајући на вести о потенцијалним америчким санкцијама против Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), Министарство спољних послова Кине је саопштило да САД "отворено малтретирају" кинеске фирме.

У петак је Министарство одбране САД-а упозорило да би могло блокирати америчке компаније да пружају робу и услуге SMIC-у. Трампова администрација разматра да ли би компанију додала на трговинску црну листу, пренео је Ројтерс позивајући се на званичника Пентагона.


Министарство одбране сарађује са другим агенцијама како би утврдило да ли ће предузети потез против
SMIC-а. Одлука би приморала америчке добављаче да траже дозволу коју је тешко добити пре него што пошаљу компанији.


SMIC је био "у потпуном шоку" због те вести, наводи се у саопштењу те кинеске компаније. Међутим, додаје се да је и даље отворена за комуникацију са америчким владиним агенцијама у нади да ће „решити сваки неспоразум“.

Пентагон је, како се наводи, већ дао предлог за стављање SMIC-а на листу крајњих корисника.

Док САД ескалирају своје акције против кинеских компанија, Бела кућа под Трампом често користиi листу да би погодила кључне кинеске фирме. Гиганти телекомуникационе опреме "Хуавеј" и "ЗТЕ" погођени су због „кршења санкција“, док је произвођач надзорних камера "Хиквисион" санкционисан због наводног кршења права кинеске ујгурске мањине. Списак сада укључује више од 275 кинеских фирми.

На берзи, кинески индекс плавих чипова пао је у понедељак за 2,3 одсто, пошто је потенцијална листа SMIC-а утицала на технолошке компаније широм света. SMIC је највећи кинески произвођач чипова и ривал јетајванском Semiconductor Manufacturing Co Ltd, тржишног лидера у индустрији.

Фанг Ксингдонг, оснивач ChinaLabs-аиз Пекинга, рекао је у недељу за кинески Global times да је „сектор полупроводника тренутно највећи фокус америчког технолошког рата према Кини“.

„Нема других подручја у којима САД могу да створе упориште, као у чиповима“, рекао је аналитичар.

Извор:Восток/РТ