Захарова: Доктрина америчких космичких снага потврђује агресивну оријентацију Вашингтона у области свемира

20-08-2020 04:26:26 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да настави да са Сједињеним Америчким Државама разматра тему космоса у оквиру билатералне експертске групе, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова у вези са доктрином америчких космичких снага коју је објавио Пентагон.

„Документ потврђује агресивну оријентацију Вашингтона у области свемира, усредсређеност на достизање војне супериорности до потпуне доминације у свемиру. Америчка страна посматра свемир искључиво као арену за вођење борбених дејстава“, нагласила је Захарова.



Она је додала да Русија види могућност за уклањање обостраних забринутости у оквиру руско-америчке радне групе за безбедност у свемиру, чије је прво заседање одржано у Бечу 27. јула.

„Потврђујемо нашу спремност да даље разговарамо о читавој проблематици свемирских активности у билатералном формату“, додала је дипломата.

Захарова је скренула пажњу на чињеницу да за Русију остаје приоритет коришћење истраживања свемира искључиво у мирољубиве сврхе, као и за спречавање трке у наоружању у свемиру.


„За разлику од Сједињених Америчких Држава, ми не тежимо ка доминацији и супериорности. Напротив, заинтересовани смо да одржимо стратешку равнотежу у циљу јачања међународне безбедности“, прецизирала је Захарова.

Подсетила је на руско-кинески нацрт уговора о спречавању постављања оружја у свемиру, примену силе или претње силом према свемирским објектима. Сва постојећа питања и противречности у вези са оружјем у свемиру требало би решавати у оквиру Конференције о разоружању, нагласила је она.

Према њеним речима, Русија пажљиво анализира могуће последице „агресивних тежњи Вашингтона“.