Путин и Макрон разговарали о ситуацији у Белорусији, Либану, Украјини, као и о пандемији коронавируса

13-08-2020 10:43:57 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Президента РФ/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон разговарали су телефоном о ситуацији у Белорусији, Либану, Украјини, као и о пандемији вируса корона, саопштила је прес-служба Кремља.


Разговор је одржан на иницијативу француског председника.

Председници две земље су истакли важност сарадње у борби против ширења вируса корона, узимајући у обзир регистрацију руске вакцине против ковида 19, саопштава Кремљ.

„У контексту билатералних питања која се налазе на дневном реду и припреме могуће посете председника Француске Русији, изражен је обострани интерес за развој веза у политичкој, трговинској, економској и хуманитарној сфери, за предузимање корака у интересима јачања европске безбедности и стабилности. Посебно је наглашена важност даље сарадње у борби против ширења вируса корона, узимајући у обзир и регистрацију вакцине у Русији за превенцију ове болести“, истакнуто је.

„Детаљно је анализирана ситуација у Либану с акцентом на мере које су Русија и Француска предузеле у циљу пружања хуманитарне помоћи либанском становништву након експлозије у луци у Бејруту 4. августа. Емануел Макрон је поделио утиске о недавној посети Либану, као и о резултатима видео-конференције о прикупљању међународне помоћи за ту земљу, коју је Француска организовала 9. августа“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да је током разговора о развоју унутарполитичке ситуације у Либану „руска страна потврдила свој став да подржава национално јединство и суверенитет Републике“.

„Акценат је стављен на то да је неопходно да сва спорна питања реше Либанци на основу конструктивног дијалога, без спољног мешања“, истиче се.

„Било је речи и о актуелној ситуацији у Белорусији“, наводи се у саопштењу.

Путин и Макрон су се такође договорили да наставе заједнички рад у циљу решавања ситуације у Украјини у оквиру нормандијског формата. Руски лидер је нагласио да је важно да Кијев прецизно извршава обавезе у складу са Минским споразумима.