Лавров: Сматрамо апсолутно недопустивим да се манипулише темом коронавируса или биотероризма у опортунистичке сврхе

12-08-2020 09:33:24 | | фото: © Александр Щербак / ТАСС/ vostok.rs |


Москва сматра да је недопустиво манипулисање темом коронавируса или или биотероризма у опортунистичке сврхе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за лист „Аргументи и факти“.


Министар је истакао да постоје многобројне спекулације на тему претње коришћења ковида 19 од стране терориста.

„У неким регионима света примећују се покушаји терориста да искористе услове пандемије и потешкоће које су повезане с њом како би проширили свој утицај, панику и мизантропске идеје, као и да би попунили редове својих присталица, пре свега на штету оних који су разочарани у поступке власти у условима кризе“, рекао је.

Како каже, о теми ризика од биотероризма се већ много година дискутује на међународним платформама и актуелна ситуација природно подстиче такве дискусије.

„Додаћу да у контексту пандемије или ван њега сматрамо апсолутно недопустивим да се манипулише темом коронавирусаили биотероризма у опортунистичке сврхе, укључујући и у облику провокативних изјава и деструктивних информативних кампања. Такве кампање имају за циљ јачање идеолошког и моралног притиска на друге државе или међународне организације“, изјавио је Лавров.

Лавров је такође подсетио на проблем спречавања да у руке терориста доспеју опасне хемикалије и биолошки агенси, као и технологије за производњу хемијског и биолошког оружја. Он је подсетио да је Русија у марту 2016. године на Женевској конференцији о разоружању поднела предлог за развијање Међународне конвенције за борбу против аката хемијског и биолошког тероризма.

„Та иницијатива има за циљ да елиминише постојеће рупе у међународном праву, које не дозвољавају да се оперативно и ефикасно одговори на квалитативно нову претњу тероризма са употребом оружја за масовно уништење. Та претња постаје све веће, системске и прекограничне природе“, рекао је министар.
Он је додао да су антитерористичке одредбе, садржане у постојећим међународним инструментима, ограничене у својој примени, јер су усмерене на специфичне циљеве за постизање којих су и развијене.

„Међународна конвенција коју је предложила Русија је мултидисциплинарна у погледу задатака које решава, налази се на пресеку неширења, разоружања и антитерористичких напора. Важно је да она успоставља норме директног деловања, јасно криминализујући таква кривична дела“, појаснио је министар.

Лавров је истакао да развој конвенције не ограничава интересе других земаља, а да ће њено усвајање „допринети јачању безбедности свих држава без изузетака, на националном, регионалном и глобалном нивоу“. Поред тога, рекао је да би иницијатива поменуте конвенције могла да буде „право средство за деблокаду преговарачког рада на Конференцији о разоружању у целини“.