„Украјински политичари са својим тужним искуством државног удара и рушењем земље, не би требало да саветују Белорусију како да живи“

10-08-2020 04:23:31 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Украјински политичари са својим тужним искуством државног удара и рушењем земље, не би требало да саветују Белорусију како да живи, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реагујући на изјаву украјинског председника о дешавањима у Белорусији.


„Златне речи украјинског председника! Колико добро описују ситуацију, не само у суседној земљи, већ у својој сопственој. Како би напредовала реализација Минских споразума да се ова изјава Зеленског односи на Украјину, а не на Белорусију, која ће сама одлучити како да живи“, саопштила је Захарова.

Према њеним речима, „украјински политичари са својим тужним искуством државног удара и рушења земље не треба ништа да саветују“.

Председник Украјине Владимир Зеленски раније је, коментаришући ситуацију у Белорусији, изјавио да „сваки легитимитет долази искључиво од поверења друштва“, а „сумње у такве размере представљају директан пут ка насиљу“.

Председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Према прелиминарним подацима ЦИК-а, председник државе Александар Лукашенко освојио је 80,23 одсто гласова, док је Тихановска на другом месту са 9,9 одсто.

Након затварања бирачких места у више белоруских градова почели су масовни протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је на њих испалила сузавац, водене топове и светлосне гранате и потиснула демонстранте из центра града.