Москва: САД искориштавајући ситуацију са коронавирусом спремне да угуше европске земље ради својих интереса

10-08-2020 08:30:11 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе, искориштавајући ситуацију са коронавирусом, спремне су да угуше европске земље ради својих интереса, изјавио је у интервјуу за РИА Новости заменик секретара Руског савета безбедности, Александар Венедиктов.

Према његовим речима, Европа следи америчка упутства.


"Вашингтон је рекао, и то је тачка, посао европљана је да то спроведу. Ако желите да наставите да одржавате савезничке односе у НАТО-у, платите", рекао је Венедикртов.


Напоменуо је да САД уништавају споразуме попут Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког и Споразума о отвореном небу, од којих европска безбедност директно зависи, да би европљани "коначно схватили ко је њихов шеф".

Поред тога, америчке власти предузимају све мере како би спречиле Европу да добија јефтин гас преко "Северног тока 2", подсетио је Венедиктов.


Прошле недеље, три америчка сенатора упутила су писмо руководству немачког града Сасниц захтевајући да престану да помажу у изградњи гасовода. Иначе, обећали су "финансијско уништење" луке Мукран, логистичког центра пројекта.


Међутим, немачки политичари и Министарство економије оштро су критиковали америчке претње, напомињући да би Немачка могла да одговори.

Власти САД ометају изградњу "Северног тока 2" како би промовисали свој природни гас у Европи. Да би то учинили, крајем прошле године усвојили су буџет за одбрану који предвиђа санкције против компанија које су укључене у изградњу гасовода.

Након тога, швајцарска фирма "Алсеас" одмах је саопштила о прекиду радова. Међутим, министар енергетике Александар Новак рекао је да је Русија способна да самостално положи преосталих 160 километара гасовода помоћу бродова "Академик Черски" и "Фортуна".