РТ: Према анкетама рекордна излазност на изборима у Белорусији, Лукашенко убедљиво води

09-08-2020 08:32:11 | | фото: © AP Photo/Sergei Grits / RT/ vostok.rs |


Тренутни председник Александар Лукашенко освојио је 82 одсто гласова на изборима у Белорусији, према прелиминарним резултатима. У анкети, која се одвијала усред тврдњи о репресији на опозицију, била је рекордна излазност.

Пет кандидата се кандидује за највишу функцију у држави, укључујући актуелног Лукашенка који je у шестом мандату. Сматра се да је његов главни изазивач Светлана Тихановскаја, која је била углавном непозната све док није ушла у политику да замени свог супруга као председничког кандидата. Било је много митинга у њену подршку уочи избора.

Прелиминарни резултати које је објавила изборна комисија дали су Лукашенку 82 посто гласова, а ранија излазна испитивања показују да је Тихановскаја, на другом месту са 6,8 процената.

Централна изборна комисија је саопштила да је 79 процената становништва учествовало у гласању до 18:00. часова, истичући да је то "веома висок број". Извештава се о редовима чекања на неким бирачким местима, а један од кандидата је чак морао да чека да да свој глас. Многи у Белорусији жалили су се да нису могли да уђу због дугих редова, али власти су одлучиле да је продужење времена за гласање непотребно.

Извор:Восток/РТ