Пољска казнила „Гаспром“ са 57 милиона долара због „Северног тока 2“

03-08-2020 09:49:04 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Пољска Управа за спречавање монопола казнила је „Гаспром“ са 56 милиона долара због одбијања сарадње у случају „Северни ток 2“.

"Ово је максимална казна коју предвиђа законодавство због недавања информација на захтев председника Управе, а то је еквивалент 50 милиона евра", наводи се у саопштењу председавајућег Управе Томаша Крустна, преносе РИА Новости.


Објашњава се да је у току истрага о финансирању изградње гасовода без сагласности Управе. У 2018. години УОКиК је поднео тужбу против шест компанија у вези с тим: "Гаспрома", "Енџи енерџи" из Швајцарске, холандског "Унипера", "ОМВ-а", "Шела" и "Винтершал-а".

"Током овог процеса, председник Управ је од `Гаспрома` тражио документа у вези са случајем, али компанија је одбила да пружи информације које су важне за истрагу која је у току", наводи се у саопштењу.

Прошле године Управа је већ наложила компанији "Енџи енерџи" да плати казну у износу од 172 милиона евра, због тога што је одбила да достави тражене документе. Тада је објављено да је ово највећа новчана казна у историји Управе.