САД: Наша политика је да спречавамо и обуздавамо, а ако је потребно и да на одговарајући начин реагујемо на претње нашим објектима у космосу

25-07-2020 11:51:44 | | фото: © Роскосмос/ vostok.rs |


САД задржавају право на реципрочне мере у случају опасности у космосу, изјавио је помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност и неширење Кристофер Форд.


„Наша политика је да спречавамо и обуздавамо, а ако је потребно и да на одговарајући начин реагујемо на претње нашим објектима у космосу, важним компонентама наше свемирске инфраструктуре. У случају таквих напада или претњи, наравно, задржавамо право да одговоримо на том месту, у то време и на начин на који то сматрамо прикладним“, одговорио је Форд на питање о "могућим контрамерама због акција Русије".

Сједињене Америчке Државе предлажу Русији да отвори линију везе за спречавање сукоба у свемиру, додао је он.

„Комуникациони канал не мора бити мултилатерални. Реалније је почети са двосмерним каналом. С обзиром на то да је Русија ради чудне и опасне ствари у орбити, између осталог и у последње две недеље, наш оператер би требало да има могућност да контактира њиховог оператера чим се појаве потенцијални проблеми и може доћи до неспоразума“, додао је Форд.