Русија се повукла из Механизма обавештавања о хуманитарним локацијама и покретима у Сирији

29-06-2020 10:47:24 | | фото: © РИА Новости / Михаил Алаеддин/ vostok.rs |


Стални представник Русије при УН-у Васили Небензиа објаснио је зашто се Москва повукла из Механизма обавештавања о хуманитарним локацијама и покретима у Сирији.

"Овај механизам је био добровољни споразум. Он нема мандат Савета безбедности или било којeг другог правни основа. Више пута смо указивали на недостатке механизма. То се непрестано игнорише", рекао је дипломата.


Као што је раније изавио заменик генералног секретара УН-а за хуманитарна питања Марк Лоукок, Русија је 23. јуна обавестила организацију да више не учествује у механизму.


Русија је више пута критиковала механизам деконфликта. Како је истакао Небензја, често је коришћен за дезинформације. Тако су терористи често користили објекте који су дефинисани као хуманитарни.

Поред тога, Небензја је указао на неусклађеност координата које су навеле УН и објеката који су тамо требали бити.


Како је подсетио, УН су у јесен 2019. оформиле комисију за истраживање напада на цивилну инфраструктуру на северозападу Сирије.


Тада су западне земље за нападе оптужиле Русију и сиријске власти.


Небензја је на конференцији за новинаре показао фотографије које доказују да су оптужбе против Русије лажне, те навео да се игноришу докази.


Према његовим речима, Министарство одбране је спровело сопствену истрагу и потврдило да неки од објеката које помиње комисија нису погођени.