Москва пажљиво прати саопштења САД-а о могућем пребацивању дела америчког војног контигента из Немачке у Пољску

26-06-2020 08:48:00 | | фото: © ТАСС / Валерий Шарифулин/ vostok.rs |


Москва пажљиво прати саопштења САД о могућем пребацивању дела америчког војног контигента из Немачке у Пољску, саопштио је заменик шефа дипломатије Русије Александар Грушко.

Ако буде било потребно Русија ће предузети све мере ради осигурања безбедности Русије и њених савезника, пре свега Белорусије, нагласио је Грушко.

Он је додао да Вашингтон може прекршити Основни акт Русија-НАТО. У њему се наводе обавезе Алијансе да се „уздржава од додатног распоређивања значајних борбених снага“.



Он је подсетио, да САД непрестано крше све друге материјалне основе борбене безбедности у Европи. Они су већ изашли из Договора о ракетама средњег и кратког домета. Они су званично упознали државе-учеснике о изласку о изласку из Споразума о отвореном небу.

У овом тренутку у Пољској се налази око 5.000 војника из САД. Раније је био закључен Споразум о повећању њиховог броја за хиљаду.

Доналд Трамп је раније изјавио да ће део америчке војске из Немачке пребацити у Пољску, али да се упркос томе нада добрим односима са Русијом.