Москва рачуна на да ће Немачка подржати пројекат изградње „Северног тока 2“ и у условима невиђеног притиска САД-а

18-06-2020 09:43:13 | | фото: © РИА Новости / Nord Stream 2 / Aксель Шмидт/ vostok. |


Москва рачуна на то да ће Немачка подржати пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“, чак и у условима невиђеног притиска Америке, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.


„Рачунамо на даљу подршку пројекта од стране немачке владе. Полазимо од претпоставке да ће сви учесници у пројекту моћи у потпуности да испуне своје уговорне обавезе, а да ће све државе, заинтересоване за нови гасовод, показати политичку вољу неопходну за реализацију те стратешки важне иницијативе за поуздано снабдевање уједињене Европе енергентима“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, тренутна ситуација је озбиљан изазов за ЕУ, између осталог и са становишта безбедности њеног тржишта за стране инвестиције.

„Агресивни притисак који Вашингтон врши на своје европске савезнике, првенствено на Немачку, у циљу прекида изградње гасовода ‘Северни ток 2’ је невиђена појава за трансатлантске односе. Санкције, о којима је било говора у америчком Конгресу, имају за циљ да нанесу директан ударац немачкој економији“, објаснила је портпаролка.

Захарова је додала да је одговор на санкције суверена одлука Берлина и земаља Европске уније.