„Роскосмос“ се залаже за резолуцију против трке у наоружању у космосу

18-06-2020 09:03:41 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


"Роскосмос" се залаже за усвајање резолуције о спречавању трке у наоружању у космосу, рекао је Сергеј Савељев, заменик генералног директора државне корпорације, коментаришући америчке планове за милитаризацију космоса.

Раније је Пентагон објавио о завршетку развоа „Стратегије одбране у космосу“, која је припремљена као одговор на „значајну претњу“ од Русије и Кине.


"Ми се досљедно залажемо за све могуће и доступне преговарачке локације ради усвајања резолуције о спречавању трке у наоружању у космосу", наводи се на сајту Роскосмоса.

„Са изузетном опрезношћу смо примили саопштење да ће Русија разместити оружје у космосу усмереним против Сједињених Америчких Држава“, додао је он.

Раније је руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов рекао да САД намерно подржавају савезнике у НАто-у НАТО покушавајући да космос створе сфером војних операција и могућих сукоба између наших земаља. Дипломата је напоменуо да Русија чини све што је могуће да се то спречи. Према његовим речима, Москва је озбиљно забринута због америчких планова и стално се залаже на разним местима, укључујући на Конференцији УН-а о разоружању, за резолуцију о спречавању трке у наоружању у космосу.