Москва: САД покушавају да МКС представе као структуру која жели да баци у затвор америчке војнике који „бране слободу“

17-06-2020 02:31:23 | | фото: © ТАСС / Михаил Метцель/ vostok.rs |


Увођењем санкција Међународном кривичном суду Сједињене Америчке Државе поново су потврдиле посвећеност двоструким аршинима у вођењу своје спољне политике, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Министарство је „са жаљењем“ примило још једно увођење једностраних америчких санкција, али овог пута је њен адресат био „необичан“ – не нека од многих држава неподобних за САД, већ Међународни кривични суд и његови запослени.



„Што се тиче процене онога што се дешава у Међународном кривичном суду, изјаве високих представника америчке администрације нису нам откриле ништа ново. Ми већ дуже време доследно говоримо о системским и дубинским проблемима Суда на специјализованим међународним платформама. Чак можемо да приметимо и неке текстуалне подударности. Тако је господин Помпео напоменуо је да за 18 година постојања, Суд изрекао само четири казне, потрошивши више од милијарду долара. На то је указивало, и буквално истом формулацијом, на пример, Министарство спољних послова Русије у својој изјави од 16. новембра 2016. Осим што Суд тада није имао 18 година, већ 14“, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.
"Сједињене Америчке Државе, износећи захтеве овом суду, покушавају да Суд представе као структуру која жели да баци у затвор америчке војнике ‘који бране слободу’"

„Подсећамо генералног тужиоца: Русија не само да не манипулише Међународним кривичним судом, већ, у принципу, ни на који начин не сарађује са њим, не финансира га, не учествује у његовим радним структурама и, уопште, не одржава никакве контакте с њим. Али Сједињене Америчке Државе, напротив, очигледно покушавају да утичу на Суд како би спречиле да америчка војска буде процесуирана у оквиру ‘авганистанског досијеа’. А одлука о санкцијамa само је једна од потврда тога“, наводи се у одговору руског Министарства.

„Произилази да се Вашингтон бори против некажњивости само онда кад та борба не дотиче саме Сједињене Америчке Државе и може да се искористи за вршење притиска на владу неке земље и мешање у унутрашње послове. Врло је индикативно испољавање политике двоструких аршина. А такође је добра илустрација концепта „светског поретка заснованог на правилима“, који активно промовишу Американци и њихови савезници, при чему Сједињене Америчке Државе, очигледно, имају привилегију да одређују по којим правилима треба да живи остатак света“, закључује се у коментару Министарства спољних послова.