Захарова: САД жању управо оно што су посејали, посејали су хаос и добили су хаос у својој кући

07-06-2020 08:14:31 | | фото: © ТАСС / Артем Геодакян/ vostok.rs |


Америка, коју последњих дана потресају масовни нереди, суочилa се са последицама истих идеја којe je самa пропагиралa широм света, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„Када је реч о догађајима у Европи и у САД – жању управо оно што су посејали. Посејали су хаос и добили су хаос у својој кући“, изјавила је Захарова, преноси телевизија „Русија 1“.

"САД су се суочиле са последицама идеја и теза које су пропагирале широм света – могућност дестабилизације ситуације, играње са унутрашњим противречностима које су природа сваке државе и народа, и које се морају превазилазити легално“.


„Сада жању све оно што су сејали у глобалну свест“, додала је Захарова.

Она је додала да је у Америци немогуће сакрити опсег унутрашњих проблема, између осталог и проблеме са расном дискриминацијом, али Вашингтон ће покушати да скрене пажњу са њих.

„Пандемија је осветлила и открила низ системских проблема у западним земљама. То су и здравствена заштита и одсуство јединства у западним редовима које је представљано као јединство, као и социокултурни проблеми“, нагласила је Захарова.

Према њеним речима, „други велики блок проблема“ је тема расизма у западном друштву, посебно у САД.

„Тамо се издвојио огроман број проблема, почевши од интеракције друштва и државе, примене оружја, расне дискриминације, могућности увођења војске и слично“, закључила је дипломата.
​Хиљаде демонстраната преплавило је протеклих дана улице, тргове и мостове у градовима широм Америке на протестима због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. Протести против полицијске бруталности и расизма одржани су у Чикагу, Вашингтону, Њујорку, Сан Франциску, Филаделфији.