Путин наложио да се креира Национална база података о генетским информацијама

06-06-2020 10:39:52 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин наредио је стварање Националне базе за генетичке информације, а одговарајући документ објављен је на интернет страници Кремља.

Као се наводи, Влада и Курчатов институт требали би осигурати стварање и рад информацијско-аналитичког система за похрану и обраду генетских података, укључујући развој формата за чување и пренос тих података и сродних програма претраживања.

Од 2021. године у те сврхе требало би годишње издвајати средства из савезног буџета.


Одговорним је именован премијер Михаил Мишустин и директор Курчатов института Александар Благов. Извештај треба да буде поднесен пре 1. октобра, а затим ће се извештавати сваке године.


Шеф државе дао је и друга упутства у области развоја генетских технологија. Посебно се обезбеђује:


- стварање домаће лабораторијске и научне опреме за спровођење истраживања светске класе у области генетских технологија;


- развој школских курсева и модула о генетици, као и организација сталног образовања за наставнике;


- стварање националних биоресорских центара у областима савезног научног и техничког програма за развој генетских технологија за 2019-2027 .;


- обезбеђивање кадрова за развој и примену генетских технологија.

Посебном клаузулом прописано је стварање генских истраживачких центара за развој вакцина за превенцију коронавируса и лекова за његово лечење.

Председник је нагласио да би Русија требало да има читав низ генетских активности које ће спречити и лечити озбиљне болести, повећати очекивани животни век и побољшати ситуацију у окружењу. Према речима председника, генетске технологије нуде огромне могућности у најразличитијим областима, од медицине и пољопривреде до индустрије и енергетике.