ОПЕК плус разматра две варијанте за наставак смањења експлоатације нафте

04-06-2020 08:19:14 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Земље које су склопиле Споразум ОПЕК плус разматрају две варијанте за наставак смањења експлоатације нафте, рекао је за РИА Новости извор у једној од делегација.


„Тренутно се разматрају две варијанте: продужити Споразум до септембра али са обавезном тачком да у августу може да се изврши ревизија услова. И главна варијанта – да се услови Споразума задрже до краја године. Коначног консензуса у вези са обе варијанте нема“, рекао је саговорник агенције.

Он је прецизирао и да за сада није донета одлука о датуму новог заседања држава ччаница ОПЕК плус. Предвиђено је да наредни састанак ОПЕК плус буде одржан 9. и 10. јуна, али то може бити и пре – 4. јуна. У међувремену, америчка агениција Блумберг јавила је да састанак највероватније неће бити 4. јуна због проблема око кршења квота, док су из Кремља поручили да за сада ништа не могу да кажу о евентуалном померању састанка.

Постојећи споразуми предвиђа да се на тржиште у другој фази избаци два милиона барела нафте дневно. Према изворима РИА, разматра се и варијанта да се настави са садашњим ограничењима експлоатације.