РТ: Београд блокирао летове из „корона фри“ Црне Горе јер Подгорица не указује добродошлицу Србима

27-05-2020 12:08:43 | | Кинески радници током радова на Кинеском културном центру у |


Влада Србије забранила је долазне летове црногорске авиокомпаније "Монтенегро ерлајнс" након што је Подгорица одбила да отвори своје границе за грађане Србије, где коронавирус и даље истрајава. Србска Дирекција за цивилно ваздухопловство саопштила је да се одлучила на такав потез, пошто потез Црне Горе утиче на реципроцитет у ваздушном саобраћају.

Црногорски премијер Душко Марковић у понедељак је своју земљу прогласио "корона фри" дестинацијом. Премијер је рекао да ће Црна Гора отворити границе путницима из земаља које пријављују не више од 25 случајева коронавируса на 100.000 људи. Србија, где је стопа заразе виша, није се нашла на листи.


До сада је Србија, са 7,2 милиона становника, пријавила 11.227 случајева коронавирусне инфекције и 239 смртних случајева. Црна Гора, друга балканска република са 620.000 становника, пријавила је 324 случаја и девет смртних случајева.


Како је стопа коронавирусне инфекције опала, Србија је почетком овог месеца отворила границе са већином својих суседа, укључујући Црну Гору, Хрватску и Мађарску. Председник Владе Србије Ана Брнабић поручила је Србима, који у великом броју посећују Црну Гору, „да не би требали ићи тамо где су непожељни“.

Извор:Восток/РТ