РТ: „То је америчка политика“: Амбасадор САД-а у Немачкој се споречкао са послаником који је рекао да Гренел „прети претње попут непријатељс

26-05-2020 09:41:17 | | Ричард Гренел, фото: © Global Look Press / Kay Nietfeld / R |


Одлазећи амерички амбасадор у Берлину, Ричард Гренел се обрушио на немачког посланика који је нагласио Гренелов "непријатељски" став према Немачкој. Гренел је рекао да само следи политику Вашингтона и да брани америчке интересе.

Док контроверзни амбасадор треба да напусти своје место, Андреас Ник, немачки посланик и шеф националне делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе, искористио је Твитер да испита Гренелово наслеђе.


Годинама је сваки претходни амерички амбасадор напуштао своју функцију као „врло цењене особе и поузданог пријатеља Њемачке“, написао је посланик на Твитеру,додајући да је Гренел једини који одлази „саопштавајући претње као да представља непријатељску силу".


Амбасадор, који се никада није устручавао да даје лекције својим домаћинима о томе како се требају понашати, одмах је узвратио, тврдећи да је Берлин увек желео да он престане да од њих јавно тражи да плате обавезе према НАТО-у и да обуставе "Северни ток 2" - руски гасовод који треба да доведе природни гас до Немачке и ЕУ.

"То је америчка политика. А ја радим за амерички народ."





Именован од стране Трампа, Гренел је имао прилично трновит однос са Немачком од почетка мандата. Амбасадор у Берлину је више пута давао неодговорене савете у вези са низом политичких питања, било да је то немачка трговина са Ираном, односи са Русијом или недовољан допринос буџету НАТО-а, не помињући бројне друге контроверзе и грешке у које је сам уплетен, попут отвореног позива на „оснаживање европских конзервативаца“.

Чини се да је амерички амбасадор, који је недавно потврдио своју одлуку да поднесе оставку, одлучио да се држи оружја до самог краја и да оде уз прасак. Прошле недеље, када је одлука Вашингтона да се повуче из Споразума о отвореном небу изазвала забринутост у Берлину, Гренел је још једном прозвао немачке званичнике, саопштивши "да се не жале на САД", него да уместо тога изврше "притисак на Русију".


Извор:Восток/РТ