Реакције руских званичника на изјаву Трамповог саветника да је Калињинград „нож у срцу Европе“

24-05-2020 06:27:01 | | фото: © РИА Новости / Евгений Одиноков/ vostok.rs |


Руски политичари и експерти прокоментарисали су изјаву саветника председника САД-а, Роберта О`Брајана да је Калињинград „нож у срцу Европе.“

Раније је О'Брајан оптужио Русију да распоређује оружје у Калињинградској регији уместо да развија туризам и успоставља контакте са Европом.


Гувернер Калињинградске области, Антон Алиханов је оценио О'Брајаново стајалиште површним.


"Претпостављам да се господин О'Бррајан увредио што смо увели електронске визе, након чега смо имали велики прилив Пољака и Немаца, али није било Американаца. Можда покушава да изрази жељу америчких грађана да дођу да нас посете.
Што се тиче `затворене војне базе`, такве изјаве не изазивају ништа осим збуњености", рекао је Алиханов.

Аликханов је такође скренуо пажњу на неупућеност америчког саветника у вези са развојем туризма у региону. Гувернер је нагласио да годишњи раст туристичког прилива ка Калињинградској области износи 17-20%.

Сенатор Алексеј Пушков позвао је америчке политичаре да ућуте. Сенатор је подсетио на војне активности САД у Европи и северном Атлантику.

"Американци који шаљу ратне бродове у Црно море, затим у Балтичко или у Баренцово море, која се налазе хиљадама километара од Сједињених Држава, који имају 150 нуклеарних бомби и 60 хиљада војника у базама у Европи, и што би уопште говорили о Калињинграду", саопштио јеПушков.

Према његовим речима, Москва штити своје територије.

Први заменик председника Одбора за одбрану Државне думе, Александар Шерин, такође је приметио неутемељеност анксиозности америчког саветника због руског „ножа“.

"Европа нема нож у срцу. Јасно је да су срце и мозак Европе у САД-у. И са ове тачке гледишта, срце Европе може бити потпуно сигурно", рекао је он у емисији радио за радио станицу НСН.

Шерин је изразио огорченост на интересовање и "забринутост" Вашингтона због ситуације у руској регији, пошто Калињинградска област није погранична територија за Сједињене Државе. Према његовим речима, државе са таквим саопштењима намећу своју вољу Европи и покушавају да оправдају присуство својих база на континенту, за шта земље Старог света плаћају.

"Да је Русија распоредила своје оружје на територији других држава, разумео бих забринутост Сједињених Држава, али то радимо на нашој територији. И приговори могу бити упућени само САД-у, али не и Русији", он.

Шерин је подсетио да на било којој територији која граничи са опаснијим суседом, држава увек поставља најновије оружје.

Такође, дипломата и бивши заменик генералног секретара УН-а Сергеј Орджоникидзе је у интервјуу за РИА Новости подсетио је да је Калињинградска област руска област.

"Ставили смо оно што желимо. Али то смо поставили само зато што су напредовали до наших граница", објаснио је он.

Нагласио је да Русија предузима суздржавајуће мере због активности САД-а и НАТО-а у Европи.

"Да ли би им се допало наше присуство у Мексику или Канади? И да ли бисмо тамо спроводили војне маневре? Наравно, не би им се свидело", рекао је Орджоникидзее.

Према његовим речима, Москва не би била забринута да није искусила притисак са запада.

"Не можемо створити ситуацију да НАТО - амерички, пре свега, пројектили стигли до главног града и европског дела наше земље", нагласио је он.