Москва: Постоји неприкривена жеља да се уништи интегритет духовног простора на Балкану и подели православни свет,

22-05-2020 11:46:40 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |

Саопштење Министарства спољних послова Руске Федерације"


"12. маја у Никшићу, на празник Светог Василија Острошког, посебно у Црној Гори, одржана је традиционална молитвена литија за вернике црногорских епархија Српске православне цркве. Под изговором кршења карантинских мера, полиција је употребила сузавац да би је растерала. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и свештеници који су га пратили приведени су и пуштени тек 15. маја.


Амерички Стејт департмент 19. маја уочио је важност поштовања људских права у верској сфери и подржао оштре акције црногорских власти. Таква изјава указује на то да се црквена тематика у Вашингтону разматра искључиво кроз призму геополитике. Постоји неприкривена жеља да се подели православни свет, да се уништи интегритет духовног простора на Балкану.

Још један налет напетости у Црној Гори, изазван бруталним насилним акцијама власти против СПЦ-а и њених верника у овој земљи, изазива озбиљну забринутост. Уверени смо у потребу да се сви настали проблеми реше конструктивним дијалогом, у складу са стандардима, правилима и нормама изложеним у међународним документима, поштујући законска права канонске цркве и верника. Занемаривање њиховог мишљења, као и вештачко раздвајање верника и, осим тога, бескрупулозно мешање с поља, може довести до великих проблема, па чак и немира који лако могу надвладати регион."