Ко тебе протестом, ти њега митингом по глави

20-05-2016 07:48:09 | | Бранислав Тешановић/ mojenovosti.com |

На сваки ваш протест одговорићемо митингом подршке институцијама Републике Српске. Ово је посланицима опозиције у Народној скупштини одговорила премијерка Жељка Цвијановић на 12. редовној сједници, одржаној након протеста „Ослободимо Српску“ и митинга „Срцем за Српску! Стоп издаји“.

Окупљања грађана 14. маја показала су да је стратегија власти заснована на тези „Напад је најбоља одбрана. Иако је дио јавности митинг власти на Тргу Крајине назвао контрапротестом или контрамитнгом, власт се није бранила од оптужби опозиције које су изнесене у прогласу уочи протеста, већ је порукама са тог скупа нападала и оптуживала организаторе протеста у парку „Младен Стојановић“.

Опозиција је порукама са скупа у парку, те избором говорника, показала да се више бранила од напада власти, него што се бавила темама из Прогласа којим је позвала грађане на протесте.

Није само папак онај који формално промијени политички дрес, већ и онај који од оних који су га подржали на изборима окрене главу, нити је папак само онај који окрене главу од лидера партије, већ и онај који окрене главу од грађана захваљујући којима добије неки мандат, а лидеру партије се додворава само да би тај мандат искористио за неку другу позицију.

Власт, не само да није одговорила на прозивке из Прогласа, већ је на један од разлога протеста „против корумпираних папака у политици“, ових дана одговорила да преговара са још три посланика опозиције који би требало да пређу у редове владајућих. И не само то, већ су уочи самих протеста у појединим локалним заједницама одборници опозиције прешли у редове владјућих.

Не треба да будеш много паметан да би ти било јасно да је организовање митинга у исти дан када је заказан и протест опозиције, није имао за циљ да, како су неки тврдили „позове Србе на Србе“, нити да одбрани институције, јер нико од грађана није имао намјеру ни да руши институције, нити да се туче са суграђанима.

Нико нема намјеру да туче своје сународнике, на примјер, због начина на који је дошао до запослења, јер зна да је такво запослење омогућио систем, а појединац се сналази у таквом систему. Такво насиље није забиљежно ни на једним протестима, а ни мимо протеста. Није требало бранити ни институције од грађана, јер нико није имао намјеру да их руши.

Митинг који је власт организовала имао је за циљ да ограничи протестну шетњу, да МУП саопшти лидерима Савеза за промјене, а они прихвате да су протестна шетња немогућа због постојања два скупа различитих политичких оријентација. Тиме је постигла циљ, да протест Савеза за промјене ограничи на окупљање у парку, те да он и личи на политички скуп, а не протестну шетњу незадовољних грађана.

Опозиција није имала потребе да се пред присутнима у парку брани од отужби функционера СНСД-а о наводној издаји интереса РС, јер су самим присуством показали да у те оптужбе не вјерују.

Број присутних на скуповима отишао је у други план, те је тешко на основу њих процијенити ко у РС има већу подршку грађана. Чини ми се да нема значајнијих промјена у односу на резултате избора из 2014. године.

Изнијећу неколико приједлога опозицији шта треба да ради ако жели промјене. Ма ко сам ја да предлажем? Али, сви се кунемо у демократију, па имам право да предлажем и то овако, јавно.

Ако мислите добити подршку грађана, оних који политичарима не вјерују, господо из опозиције, морате показати потпуно другачији модел понашања од власти, као на примјер: Немојте оптуживати власт за „папке“ у вашим редовима, већ их сами пронађите. Нећете таквим оптужбама постићи ништа, па се морате потрудити да их сами препознате. Није само папак онај који формално промијени политички дрес, већ и онај који од оних који су га подржали на изборима окрене главу, нити је папак само онај који окрене главу од лидера партије, већ и онај који окрене главу од грађана захваљујући којима добије неки мандат, а лидеру партије се додворава само да би тај мандат искористио за неку другу позицију. Када му лидер не буде више требао и од њега ће окренути главу.

Немојте се такмичити шаторском кампањом, јер Миле има боље шаторе! Дајте предност онима који су остали досљедни ономе што су причали грађанима, и које грађани и поштују једнако као и прије избора. Таквих имате, али их ја нисам видио на бини у парку. Због таквих још увијек нисам од оних који кажу сви су исти. Нису сви исти, јер у вашим редовима постоје људи који одговорно обављају посланичке и одборничке функције, читају материјале, слушају примједбе грађана и не изостају без разлога са сједница.

Немојте покушавати мегафонима привући пажњу мадих и образованих, већ уважавањем поштених и младих људи који желе искључиво да својим радом и знањем допринесу бољем положају. Није то прикладно за њих, а ни за савремено доба. Има младих који управо због тога окрећу главу од политичких партија.