РТ: „Нема потребе за јавним суђењима западним новинарима, али кључно је одговорно извештавање“ - Лавров о недоказаним наводима о коронавирус

17-05-2020 11:49:19 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Новинари би требало да буду одговорни за чланке које објављују, а јавна „јавна суђења“ нису потребна, наводи се у коментару министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова о понашању неколико западних медија.

Ранија су три велика западна медија - Блумберг, Њујорк тајмс и Фајнешенел тајмс, објавили приче са насловом у којем се поставља питање "зашто коронавирус није убио више Руса", и изнели недоказане оптужбе да су руске власти недовољно извештавале о стварном број смртних случајева од коронавируса, за чак 70 посто.



"Генерално се противим одржавању јавног суђења новинарима, али новинари би требали одговарати за оно што објављују", рекао је министар спољних послова за РБК.


Додао је да питање тачности саопштених информација заслужују „посебну пажњу“ регулаторних тела, те изразио презир према онима који екстремну и разорну ситуацију глобалне пандемије користе да „размазе своје политичке противнике“.


Споменуо је и новчану казну у износу од 200.000 фунти коју је британска регулаторна агенција за медијеОфком изрекла РТ-ууЛондону 2019. године, наводно због пристрасног извештавања о сиријском сукобу, и напоменуо да РТ још није видео конкретне доказе који би оправдали казну.

Извор:Восток/РТ