Москва: Блокирање руских интернет сајтова у Украјини чин директне цензуре

16-05-2020 12:52:11 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Блокирање руских интернет сајтова у Украјини је чин директне цензуре. Москва ће од представника ОЕБС-а за слободу медија тражити адекватну реакцијуна ове поступке Кијева, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Украјинско руководство још једном је у пракси показало да не намерава да преиспитује дискриминаторну и противправну политику у вези са руским медијским ресурсима. Овај корак сматрамо актом директне цензуре чији је циљ чишћење информационог простора земље од алтернативних гледишта. Такви поступци представљају грубо кршење таквих основних начела међународног права као што су слобода изражавања и једнак приступ информацијама“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је навело да је блокада руских сајтова само мали део самовоље према медијима у Украјини, где је новинарски посао већ одавно повезан са ризицима по живот и слободу.

„Кијевске власти воде конзистентну политику репресије на медије, пооштравајући законодавство и државне регулације медијског простора, као и примену административних и других облика притиска на новинаре. Осим тога, и даље су у овој земљи неистражена убиства више представника медија, укључујући злочин из 2014. године, чије су жртве били Андреј Стењин, Антон Волошин, Игор Корнељук и Анатолиј Кљан“, додаје се у саопштењу.

„Позивамо релевантне међународне организације и невладине организације које се баве људским правима, укључујући и представника ОЕБС-а за слободу медија Арлема Дезира, да на одговарајући начин одреагују, а европске и прекоокеанске партнере Кијева да објасне како политика украјинских власти одговара демократским вредностима и начелима“, истакло је Министарство.