НАСА: Партнерство Русије и САД у космосу пружа наду другим земљама да се сарадња може наставити

06-05-2020 09:43:28 | | фото: © НАСА/ vostok.rs |


САД се надају учешћу партнера из Међународне космичке станице (МКС) у њиховом лунарном програму, али не знају да ли ће им се придужити и Русија, изјавио је директор америчке свемирске агенције НАСА Џим Брајденстајн и изразио жељу за наставком сарадње са Москвом.


„Сматрам да је важна чињеница да смо заинтересовани да са нама на Месец крену и наши партнери из Међународне (свемирске) станице. Поставља се питање да ли Русија планира да буде део тог догађаја и у којој мери. Тренутно немам одговор на то питање, али дефинитивно бих желео да наставимо да одржавамо сарадњу с том земљом“, изјавио је Брајденстајн путем видео везе у Центру за стратешка и међународна истраживања у Вашингтону.

Шеф НАСА-е истакао је да је сарадња америчког и руског космичког ресора и даље продуктивна, без обзира на проблеме које постоје у односима између те две земље.

„Сматрам да партнерство Русије и САД у космосу пружа наду другим земљама да се сарадња може наставити, чак и уколико постоје потешкоће између две државе“, тврди Брајденстајн.
Он је додао да, истовремено, Вашингтон не би требало да зависи од Москве у свом космичком програму.

„Разуме се, треба да будемо опрезни, не желимо да зависимо (од Русије)“, рекао је Брајденстајн и том приликом напоменуо да обнављањем сопствених космичких летова САД неће зависети од Русије, јер ће америчко-руске посаде летети на МКС у космичким бродовима обе земље.

Администрација америчког председника Доналда Трампа раније је најавила наставак лунарног програма, који је назван „Артемис“. У оквиру тог програма планира се повратак и стално присуство човека на Месецу, што ће бити етапа ка првим људским мисијама на Марс.