Путин одбио да се његов лик налази на мозаику цркве Оружаних снага Русије

01-05-2020 12:59:50 | | фото: © РИА Новости / Министерство обороны РФ/ vostok.rs |


Епископ главног храма Оружаних снага Русије, владика Стефан Клински објаснио је за РИА Новости ситуацију са мозаиком који приказује Владимира Путина и друге руске политичаре.

Према његовим речима, мозаици су направљени у радионици, те да никад нису били у цркви, те је одлучено да они не будупостављени.

Одлуку о замени мозаика донело је уметничко веће које се ослонило на став председника Путина, који се успротивио постављањем тог мозаика.

"Генерално, ово је прави приступ, тако да се морамо сложити са мишљењем првог човека у држави", рекао је владика Стефан.

Сада се мозаик преправља, ради се још једна прича, после чега ће бити постављен у главном храму Оружаних снага Русије.

"Развија се нека врста приче - поворка у Пскову, нешто слично. Али, нећу вам тачно рећи. Сада је то тема новог мозаика који развија Василиј Игоревич Нестеренко", закључио је владика Стефан.


Црква васкрсења Христовог, главни храм Оружаних снага Русије, подигнута је добровољним донацијама у парку Патриот близу Москве поводом 75. годишњице победе у Великом Отаџбунском рату.


На територији црквеног комплекса планирано је стварање галерије „Пут сећања“. Њена дужина је 1418 корака, према броју дана Великог Отаџбинског рата. Биће објављени подаци о више од 33 милиона учесника рата и њихове фотографије.