„Вероватно ће бити потребан симетричан одговор, да се уклони споменик неком чешком државнику који се налази на територији Русије“

20-04-2020 09:08:44 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Портпарол Оделења спољних црквених веза Московске патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион предложио је да се у Русији, као одговор на демонтирање споменика маршалу Коњеву у Прагу, сруше споменици чешким државницима.


Он је истакао да је Русији потребан симетричан одговор на акције чешких власти.

„Мислим да је руска страна обећала симетричан одговор и тај одговор ће, вероватно, уследити. Вероватно ће бити потребно да се уклони споменик неком чешком државнику који се налази на територији Русије“, истакао је митрополит.

Власти прашког подручја Праг шест 3. априла су демонтирале споменик совјетском маршалу Ивану Коњеву. Према речима иницијатора рушења споменика, поглавару подручја, 36-годишњег Онджеја Коларжа, споменик је предат историјском музеју XX века.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упутио је недавно тим поводом чешком колеги Љубомиру Метнару писмо са захтевом да што је пре могуће преда Русији споменик, додајући да је Русија спремна да то и финансира.

Такође је упозорио да Русија неће само посматрати уклањање споменика совјетском ослободиоцу Прага.