Москва позива Вашингтон да не измишља изговоре за игнорисање предлога да први не размешта оружје у космосу

17-04-2020 09:36:31 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Москва позива Вашингтон да не измишља изговоре за игнорисање предлога Русије да САД не размештају прве оружје у космосу, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков, одговарајући на тврдње САД да је Русија наводно тестирала антисателитске ракете.


„САД у последње време, по правилу, демагошки оспоравају оправданост наше идеје да се на државном нивоу прихвати не само правно обавезујући споразуми у овој области, већ и да буду у обавези да прве не размештају оружје у космосу“, изјавио је Рјабков.


Он је позвао колеге у Вашингтону да не прелазе преко предлога Русије, измишљајући изговоре за њихово игнорисање, већ да се бар на тренутак замисле у чему је смисао тих идеја.


Рјабков се осврнуо и на извештај америчког Стејт департмента за 2019. годину о поштовању споразума у области контроле наоружања, неширења и разоружања, рекавши да Русија није предузимала никакве акције којима би прекршила своје обавезе забране нуклеарних тестирања.

„Што се тиче критика које нам из Вашингтона стижу више од пола године о томе да наводно не поступамо у потпуности у складу са сопственим мораторијумом на нуклеарна тестирања, понављамо да нисмо предузимали ништа што би укључивало елементе одступања од наших обавеза, које произилазе из нашег једностраног мораторијума на нуклеарне пробе и из наше ратификације Споразума о забрани нуклеарних проба“, истакао је Рјабков.