Две милијарде евра од 21. априла доступно привредницима

17-04-2020 09:19:41 | | фото: © Танјуг/ vostok.rs |


Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је Влада Србије данас донела уредбу о гарантној шеми која ће обезбедити две милијарде евра кредита привредницима, који ће бити доступни од уторка, 21. априла.


Мали је на конференцији за новинаре у Палати Србија, поводом нових економских мера у борби против СOVIDA-19, рекао да је Влада донела три уредбе и да једна од њих обезбеђује две милијарде евра који ће бити доступни привреди, као и да највећи део гарантује држава.

Већ од наредне недеље та средства биће на располагању свим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима. Обећање које смо дали прошле недеље да ћемо донети ту уредбу, сада смо испунили, истакао је Мали.

Он је изразио захвалност Народној банци Србије и Удружењу банака који су протеклих дана напорно радили на овој уредби.

На располагању вам је две милијарде евра гарантованих кредита од државе до којих можете да дођете преко банака, навео је он, и објаснио да су кредити на период до 36 месеци, са грејс периодом од 9 и 12 месеци.

Министар финансија је саопштио да је у државну касу од увођења ванредног стања, закључно са јучерашњим даном, уплаћено 34,5 милијарди динара, од претходно планираних 33,8 милијарди од наплате ПДВ-а, акциза и других пореза.

Он је објаснио да је 15. април дан када се прави пресек стања и када стиже новац у буџет од наплате акциза и ПДВ-а, а на основу чега се прави редовна слика о томе на који начин се наплаћују порески приходи.

За сада, у овом тренутку по питању пуњења буџета односно наплате пореза све иде по плану, односно мало изнад планираног, рекао је он, додавши да ће се пун ефекат имплементације ових мера видети крајем априла и почетком маја.

Мали је навео да исплата по 100 евра свим пунолетним грађанима Србије апсолутно има економско оправдање, упркос ставовима Фискалног савета, додавши да ће тај новац бити утрошен за набавку робе и услуга, као и да ће довести до веће производње и покретања наше економије.

Према његовим речима, Пореска управа је током протекла три дана, од почетка пријаве за коришћење мера, имала 113.000 предузетника који су се пријавили.

Данас сам имао састанак са представницима Фонда за развој, већ 300 захтева или питања и упита за ове кредите је дошло преко тог фонда, рекао је он.

Такође, Мали је истакао да је преко Управе за аграрна плаћања нашим пољопривредницима од уторка наредне недеље на располагању 2,6 милијарди динара за ублажавање последица кризе.

Он је позвао сва пољопривредна газдинства и пољопривреднике који имају проблеме и осећају последице кризе да се пријаве и искористе новац државе.

Министар је рекао да држава има потпуну контролу над јавним дугом који је испод 50 одсто БДП-а, да има 3,8 милијарди евра прилива и да ове године очекује и више, али да то зависи од трајања кризе.

Председник Управног одбора Удружења банака Србије Предраг Михајловић оценио је да је ово један од најбољих програма за подршку сектору микро, малих и средњих предузећа.

Износ који смо ми као банке обезбедили, а то је две милијарде евра наших средстава, уз гаранцију државе, сматрамо да ће бити адекватна помоћ да се кредитна активност ка сектору микро, малих и средњих предузећа настави, објаснио је он и навео да је то с правом одабран сектор јер је он био и најрањивији у претходним кризама.

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић поручио је да су две милијарде евра прави износ који одговара потребама привреде, те да је милијарда евра планирана за занављање опреме, а милијарда за нове кредите који ће бити пласирани.

Он је навео да је 80 одсто планираног износа кредита покривено гаранцијама државе.