Предложено одлагање Параде победе

16-04-2020 10:20:46 | | фото: © РИА Новости / Евгений Биятов/ vostok.rs |


Шеф комитета за одбрану Државне думе Русије Владимир Шаманов потврдио је да су ветерани Другог светског рата замолили руског председника Владимира Путина да одложи параду и прославу поводом Дана победе због пандемије вируса корона. Кремљ ће размотрити ову иницијативу.


„Организације ветерана одлучиле су да се обрате руском председнику због тешке епидемиолошке ситуације. Дан победе од великог је значаја за цео руски народ, а посебно за учеснике Другог светског рата којих је остало мало. Тај празник треба да буде грандиозан и незабораван, због тога смо и предложили да се прослава одложи за касније“, рекао је Шаманов.

Поред Шаманова, потписе испод обраћања ставили су и руководиоци двеју организација ветерана рата и војних ветерана Владимир Епифанов и Виктор Јермаков.

„Нажалост, ситуација у свету онемогућила је гарантовање здравствене безбедности током параде 9. маја ове године. С тим у вези, у име целе ветеранске заједнице, молимо да донесете тешку, али према нашем мишљењу, праведну одлуку о одржавању војне параде неког другог датума, када парада неће представљати претњу по здравље људи, већ праву свечаност и када ће бити безбедна за све њене учеснике“, наведено је у саопштењу.