Москва позива друге земље да се суздрже од политизације теме коронавируса и деловања СЗО

15-04-2020 08:55:54 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Москва позива друге земље да се суздрже од политизације теме вируса корона и деловања Светске здравствене организације, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.


„Упозорио бих на покушај политизације теме вируса корона – и то се не примећује само према Светској здравственој организацији (СЗО), већ и у односу на оптужбе изречене против неких земаља. Радије бих се сада фокусирао на конкретне кораке за заустављање пандемије, њено ширење, на смањење штете – пре свега здравље и живот људи“, рекао је Лавров у видео-интервјуу за руске и стране медије.

Према његовим речима, СЗО наставља да игра „важну улогу координатора у помагању у борби против пандемије“, што се огледа у резолуцији Генералне скупштине УН и коначној декларацији ванредног самита Г20.

Министар је додао да ће закључци о ефикасности поступака свих страна моћи да се донесу већ након пандемије.

Он је нагласио да свако ко се упозна са хронологијом дејстава, изјава и одлука СЗО, може да се увери да је ова организација била ефикасна у свом раду у борби против пандемије вируса корона.

Раније је амерички председник Доналд Трамп поново запретио да ће Сједињене Америчке Државе изаћи из Светске трговинске организације (ВТО) и Светске здравствене организације (СЗО). Трамп је критиковао обе организације због чињенице да, по његовом мишљењу, наносе штету америчким интересима.