Москва: Оптужбе САД на рачун СЗО су покушаји пребацивања одговорности за епидемиолошку ситуацију у тој земљи

13-04-2020 07:46:15 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Недавне оптужбе Сједињених Америчких Држава на рачун Светске здравствене организације су покушаји пребацивања одговорности за епидемиолошку ситуацију унутар те земље изазвану вирусом корона и они су забрињавајући, саопштило је Министарство спољних послова.

У саопштењу сев истиче да Русија сматра забрињавајућим оптужбе америчких власти на рачун СЗО која је, наводно, превидела ову опасну болест, а у току развоја пандемије вируса, неоправдано много пажње посветила Кини на штету других земаља.

„Посебну недоумицу САД изазивају због изјава са којима је била сагласна и америчка страна, а које су дате након онлајн-самита ‘Г-20’, као и консензусне резолуције Генералне скупштине Уједињених нација о глобалној солидарности у борби против вируса корона, у којима се констатује да СЗО има централну координациону улогу у сузбијању ширења Ковид-19”, пише у саопштењу.

Како се наводи, Русија такав став САД сматра неконструктивним, а сличне изјаве неблаговременим и контрапродуктивним.

У саопштењу се још наводи да је нарочито важно да се избегне политизација око пандемије, која представља глобални изазов целој међународној заједници и захтева координисану акцију свих држава.

Министарство такође истиче да је у свим фазама развоја пандемије, СЗО деловала у оквиру свог мандата, строго се придржавајући смерница држава-чланица, као и постојећих научних података.

Претходно је амерички председник Доналд Трамп критиковао СЗО за, по његовом мишљењу, неодговарајуће реговање на пандемију вируса корона. Трамп и његова администрација запретили су да ће престати да финансирају или размотрити финансирање ове организације.