Песков: Наставља се са познатим стереотипима, наставља се русофобија

12-04-2020 08:41:00 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Преговори председника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа, о ситуацији на нафтном тржишту показали су да су они способни да се у неопходном тренутку издигну изнад несугласица и да дијалог воде конструктивно, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков. Ипак, каже он, у Вашингтону и даље владају исти стереотипи.


„Двојица председника се одлично разумеју, схватају да неке заједничке акције немају алтернативу. И тај позитиван развој постоји у последња два телефонска разговора“, рекао је Песков за Први канал руске телевизије.

Он, међутим, истиче да се не може говорити о отопљавању односа између две земље.

„Чак и чести телефонски разговори шефова наших држава не значе да се на радном нивоу, посебно с наше тачке гледишта, у Вашингтону мењају ставови. Обрнуто, наставља се са познатим стереотипима, наставља се русофобија“, оценио је портпарол Кремља.

Председник Путин поново је разговарао са својим америчким колегом Доналдом Трампом око ситуације на нафтном тржишту, саопштио је Кремљ. Разговор је уследио на иницијативу америчке стране.

Председници су разменили мишљења по питању глобалне ситуације на нафтном тржишту, укључујући и договор на нивоу ОПЕК плус по питању смањења производње „црног злата“.