Једнократна исплата помоћи пензионерима од сутра

09-04-2020 11:03:27 | | фото: nbs.rs/ vostok.rs |


Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће сутра почети исплата целе мартовске пензије, која ће бити увећана за једнократну помоћ у износу од 4.000 динара.


Мали је подсетио на то да је донета одлука да пензија за март неће бити исплаћивана у два дела, већ одједном, и то заједно са обећаном помоћи.

Према његовим речима, најстарији суграђани су апсолутно заслужили да им се пружи и финансијска подршка у овако тешким тренуцима.

Одговорност коју су показали током ванредног стања, чувајући, пре свега, своје животе, али и наш здравствени систем и државу, заиста је огромна и може да послужи као пример другима, истакао је министар, поручивши пензионерима да издрже због своје добробити.

Он је подсетио на то да је у ванредним околностима републички буџет добио сасвим нову улогу, при чему је његов најважнији задатак да финансира трошкове борбе за животе и здравље грађана Србије.

Буџет , како је истакао, треба да има важну улогу у умањењу економских трошкова за угрожене групе грађана и социјално осетљиве групе људи.

Министар је подсетио на то да су обезбеђени и сви бирократски услови неопходни за то да пензије стигну на кућне адресе на време.

Сутра ће пензије добити они који их примају преко текућих рачуна, док ће истог дана почети и исплата на кућне адресе, која ће трајати неколико наредних дана.

Мали је објаснио да, поред позивања банке телефоном и захтева да се пензија донесе на кућну адресу, постоји и могућност да се неко овласти да подигне пензију, уз личну карту пензионера.

То овлашћење може бити написано у слободној форми и није потребна било каква овера код нотара, објаснио је министар и подсетио на то да су на услузи и волонтерске службе при општинама.

Ова мера ни на који начин не угрожава фискалну и макроекономску стабилност Србије. Засад у потпуности владамо ситуацијом на том плану. Србија је финансијски стабилна и економски снажна земља, чак и у условима пандемије, рекао је он.

Влада је морала свакако да преусмерава и издвоји додатна средства из буџета за спровођење мера здравствене заштите становништва, а у најскорије време кренуће спровођење економских мера за ублажавање последица у привреди, поручио је министар.

Он је нагласио да оно што наша земља предузима не ради мимо света, већ то чине и друге државе да би сачувале становништво и подржале своју привреду.

Ако и буде повећаних трошкова, дефицита или јавног дуга, то неће бити у том обиму да угрози фискалну стабилност земље. Србија има здраве финансије и оне су у стању да тај терет издрже, закључио је Мали.