Помоћ Русије и Кине сахранила европски сан Србије?

05-04-2020 09:13:19 | | фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs |

Авиони Министарства одбране Руске Федерације почели су у петак да Србији пружају помоћ у борби против коронавируса. Руски пакет хуманитарне помоћи је рекорд по глави становника од почетка пандемије. У земљу са седам милона становника стигло је 11 теретних авиона. Ради поређења, Министарство одбране Руске Федерације послало је 14 авиона у 60-милионску Италију.


Први авион на војном аеродрому Батајница лично су дочекали премијер Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин. Према речима премијера, Русија је пружањем помоћи, којима је најпотребнија, укључујући Сједињене Америчке Државе, "показала савременом свету како се треба понашати током епидемије".

Током свечаног састанка, припадници руске војске нису одбили ни хлеб и со, а такође се нису бојали руковања.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, помоћ се пружа по наредби врховног команданта Владимира Путина. Осам медицинских тимова опремљених модерном медицинском опремом, као и одред специјалиста радијационе, хемијске и биолошке заштите за дезинфекцију стигли су у Србију. Једанаест војних транспортних авиона Ваздушно-космичких снага превезло је у Србију 87 припадника руске војске, укључујући војне лекаре, специјалисте вирологе АБХО снага, специјалну медицинску опрему, заштитну опрему и 16 јединица војне опреме.


Пресс-служба посольства России в Сербии/ТАСС

Вести о руској помоћи одмах су се прошириле на србским друштвеним мрежама, са хиљадама позитивних коментара и преношења вести, а саопштење амбасаде Русије у Србији о помоћи добило је бројне коментаре са речима захвалности, наводиПавел Бушуев,ТАСС.

Позадина

Србско друштво је традиционално подељено на западњаке и русофиле, од којих је првих знатно мање, али они контролишу средње и високе положаје у власти, агенцијама за спровођење закона и медијима. Других их је много више, али после НАТО агресије 1999. године, када су прозападни политичари дошли на власт у земљи, све патриоте и проруски људи (а што су Србији синоними) су удаљени из државне службе. Последњих година, у вези са ширењем Кине у Источну Европу,
у Србији сепојавио велики број присталица развоја кинеског смера у србској спољној политици.

Од првих дана епидемије, српске власти су се обраћале Бриселу за помоћ, као кандидата за приступање Европској унији. Међутим, само неколико дана касније председник Александар Вучић почео је да показује оштро незадовољство недостатком паневропске солидарности. Штавише, Немачка, која је главни трговински партнер Србије у области медицине, једноставно је забранила продају опреме и лекова овој балканској земљи.

"Нико није могао да замисли да ће у цивилизованом свету у време епидемије против наше земље бити уведене санкције на медицинску опрему. И то упркос чињеници да је Немачка годинама намамљивала стотине и хиљаде лекара и медицинских сестара из наше земље", рекао је за ТАСС Милош Ковачевић, србски посланик и директор Србско-руског центра.


Последњи тренутак истине за Београд била је жестока, без икаквих моралних норми, борба за медицинском опремом и лековима између европских земаља. Председник Србије Александар Вучић признао је да никада није видео нешто слично. Посебно га је погодила ситуација на тржишту респиратора. Према речима србског лидера, земље ЕУ су "пиратски" пресретале испоруке једна од друге, шаљући изасланике с коферима новца у све крајеве света.

С обзиром на ескалирајућу ситуацију у Србији, где је предизборна парламентарна кампања такође помогла ширењу вируса, Александар Вучић се обратио Кини за помоћ, називајући кинеског председника Кси Ђинпинга "својим братом". Молба председника Србије наишла је на разумевање, а молба је постала изузетно популарна на кинеској друштвеној мрежи Веибо, са неколико стотинама милиона прегледа. Пекинг је балканској земљи послао велики пакет помоћи, као што су респиратори, медицинске маске, лекаре и медицинске раднике са искуством у борби против коронавируса.


Дочек кинеске стране био је необично величанствен и театралан. На аеродрому је кинеске лекаре лично дочекао аплаудирањем председник Вучићу. Србски лидер био је толико радостан да је са сузама у очима пољубио прво српске, а потом и кинеску заставу. Међутим, театралност је један од Вучићевих омиљених начина и у овом случају очигледно није мањкала.

Не улазећи усентименталности, морамо признати да помоћ Кине, упркос својој правовремености и безусловној потреби, и даље није тако у импресивним размерама као што је то Београд представио. Међутим, дајући такву добродошлицу Кинезима, Србија чини одличан потез у борби за титулу "кинеског савезника број један" у Источној Европи. А ако су раније из Брисела претили Србима прстом за сваки нови србско-кинески уговор, сада србско руководство има челичне аргументе.

"Ако питате ко нам је више помогао, онда нам је више помогла Кина, а не Европа. И даље очекујемо велику помоћ Европе. На европском смо путу, али нисмо слепи, нисмо глуви, заштитићемо интересе Србије и сарађивати и са Кином, и са Русијом, и са САД-ом, и са свима, јер су то интереси Србије.Србија је некада имала велика очекивања од Европе, али сада се више ослањамо на себе“, рекао је Вучић.

Претходно је Пекинг, делујући у Источној Европи, постигао гол предности у односу на Брисел, првенствено у економским циљевима. Кинези су сада већи од ЕУ и у моралном смислу и пружају помоћ у тешком тренутку. Уз техничку помоћ која је професионално пружена током пандемије коронавируса, Кина је нанела скоро фаталан ударац утицају Брисела на Балкану.


О преусмеравању Србије са запада на исток сведочи и чињеница да су кинески лекари који су у Србију стигли заједно са министром одбране Србије Александром Вулином (успут, великим пријатељем Русије) положили венце на спомен плочу код некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду поводом годишњице НАТО агресије, коју су 1999. бомбардовали НАТО авиони. Овај потез, наравно, неће остати незапажен у Кини.


Где је Русија?

"Али шта је са Русијом? Зашто нису помогли србској браћи србској?", питало се 80% србског становништва (исто колико се људи у Србији, према анкетама, залаже за јачање односа са Русијом). Људи су чекали вести о помоћи из Москве и свесно се питали зашто „руска браћа“ ћуте. У последње три недеље, у разговору са Србима, дописник ТАСС-а је морао више пута да тражи одговор на питање: „Шта је са Русијом?“. Србски лидер Александар Вучић, у једном од својих многих апела нацији, одговарајући на ово питање, рекао је: "Од Русије очекујемо помоћ и подршку, али Русија, која нам је искрен пријатељ, сада има својих проблема."

Ипак, 26. марта, Београд је упутио Москви званични захтев за помоћ у складу са споразумом влада двеју земаља о сарадњи у ванредним ситуацијама. Ово је споразум на основу којег делује и Руско-србски хуманитарни центар у србском граду Нишу. Узгред, од 2012. Центар треба да добије дипломатски статус, а чему се Брисел и Вашингтон жестоко противе, наводећи оптужбе да Русија наводно користи Центар за шпијунажу.

Међутим, упркос захтеву за помоћ од Русије, Русија је прво послала своје војне лекаре у Италију. Достављање помоћи на Апенинско полуострво од стране Министарства одбране Русије показало је свету изузетне логистичке могућности. Руски лекари освојили су симпатије Италијана и, што је најважније, спасили хиљаде живота, а Србија помно прати дешавања у Италији. Овде су многи приметили да је једна од руских застава на војним камионима у Италији стављена наопачке и тако постала србска застава. штоо је србско друштво схватило као тајни знак и наду.

Након тога, Русија је помогла ... али опет не Србији. Амерички председник Доналд Трамп је саопштио о руској помоћи. Дан касније, руски авион је стигао у Сједињене Америчке Државе, испоручујући лекове и медицинску опрему. Ово је поново изазвало неочекиван одговор и имало је запањујући ефекат широм света.

Коначно, 2. априла, након телефонских разговора председника Русије Владимира Путина и Александра Вучића, србски председник је саопштио да Русија припрема помоћ Србији. За разлику од француског председника Емануела Макрона, који је изразио "пуну подршку Србији и њеном лидеру у борби против коронавируса", Владимир Путин се није ограничио на моралну подршку. Према речима Вучића, његов руски колега обећао помоћ руских лекара лекарима, специјалиста, посебном опремом за дезинфекцију, респираторе, лекове и други материјал.

У исто време, изгледа да и сам србски лидер није очекивао колика ће бити руска помоћ. Говорећи о резултатима телефонског разговора са руским колегом, србски председник је рекао да ће осам (!) лекара из Русије доћи у Београд, а након тога, према Министарства одбране Русије, у Београд је стигло осам медицинских тимова, који, с обзиром на опрему и искуство руских лекара, озбиљно јачају капацитете српске медицине.

Како је србски премијер Ана Брнабич нагласила током сусрета са руским војним лекарима, руска помоћ је стигла баш на време: "Србија ће у наредних 14 дана морати издржати главни удар епидемије, а сопствени капацитети земље су на граници."

Елегантна вишестрана комбинација

Детаљна анализа догађаја последњих дана у свету и на Балкану даје основа да се говори о вишестраној комбинацији коју на Балкану сјајно играју Русија и Кина. У почетку је Москва запала у сенку, уступивши кинеским партнерима лидерство у региону, који је био и остао „буре барута Европе“. Након што су кинеске дипломате обезбедиле ефекат кинеске помоћи у борби против коронавируса на Балкану и удариле ексер у мртвачки сандук „европског сна Србије“, Русија је ушла у игру.

Истовремено, Москва је одиграла изненађујуће елегантно и суптилно - прва помоћ је послата у Италију и САД. То није утицало на епидемиолошку ситуацију у Србији, јер је ситуација у балканској земљи далеко боља него у Италији и Сједињеним Америчким Државама. Али помоћ коју су добили европљани и Американци потпуно је одузела Вашингтону и Бриселу разлоге да замери Москви за помоћ Србима - уосталом, и они су већ прихватили руску помоћ!

Вероватно ће слетање руских авиона не само у Београд, већ и у Ниш, где се налази Руско-србски хуманитарни центар, бити трешња на торти операције за помоћ Србији, са накнадним решавањем питања службеног статуса после осам година бесплодних разговора. Поред тога, према постојећим уговорима, Русија би требало да испоручи Србији 20 оклопних транспортера, 30 тенкова и другу војну опрему коју земље НАТО-а, а које окружују Србију, нису желеле да пропусте за Београд. Па, врло је вероватно да ће део ове технике бити на располагању Београду брже него што партнери из Северноатлантске алијансе и очекују.

Павел Бушуев, ТАСС